Maica Domnului

Evanghelistii nu ne-au spus foarte multe despre viata Mariei, Preafericata Nascatoare de Dumnezeu. Nascuta in Nazareth, ea era unica fiica a lui Ioachim si a Anei, fiind logodita cu Iosif, pentru a sublinia linia genealogica davidica a Mantuitorului. Dupa nasterea lui Isus, Maria este alaturi de el in toate momentele importante amintite de Noul Testament: taierea imprejur, prezentarea la templu, fuga in Egipt, minunea din Caana, pentru ca, in timpul Patimilor, sa fie incredintata celui mai tanar dintre apostoli, Ioan, acelasi pe care unii oameni de stiinta il suprapun cu Lazar cel inviat.
Urmarind cartea atribuita Episcopului Meliton, “Petrecerea Prea Sfantei Fecioare”, vedem ca apostolii au inconjurat-o pe Maria in ultimele ei clipe, ducandu-i trupul in Valea lui Iosaphat unde, prin voia Domnului a fost inaltata la cer.
Fecioara este uneori identificata cu scara dintre cer si pamant din visul lui Iacov (Facerea 28, 12), prin care Creatorul a luat firea noastra umana pe care ingerii se urca si se coboara. Maria este comparata cu Eva, ea fiind inceputul unei noi umanitati. La fel ca prima femeie din lume care a luat parte la caderea si la moartea lui Adam, tot astfel Maria a luat parte la intoarcerea chipului celui intinat la chipul cel dintai.
Sfanta mai presus decat toti sfantii, mai cinstita decat heruvimii si mai preamarita decat serafimii, Fecioara Maria este acoperitoarea, aparatoarea, mijlocatoarea si ajutatoarea credinciosilor. Spre deosebire de toate celelalte femei mentionate in Biblie, doar Maria a fost obiectul unor profetii.
Isaia a prezis ca Fecioara va naste pe Mantuitorul in chip minunat, ca un semn de izbavire si mantuire a lumii. Ezechiel a profetit despre Maica Domnului ca fiind noul templu al lui Dumnezeu, asemanand-o cu poarta tainica a Dumnezeului lui Israel.
“Si mi-a zis Domnul:

No comments yet.

Lasă un răspuns

Pin It on Pinterest

Share This
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.